אבחון תנועתי

אבחון תנועתי

?למה משמש האבחון

כשמדברים מבחינה פרקטית, מרבית האנשים שמים את הפוקוס שלהם על נקודת הסיום, מה היא הנקודה בה הייתי רוצה לעמוד בסיום הדרך? וכשמדובר באימונים מה המצב הפיזי שבו אנחנו רוצים לעמוד בקו הסיום? החכמים יותר עוברים לשלב הבא ומתפקסים על הדרך, מה הן סדר הפעולות שאנחנו צריכים לעשות על מנת להגיע לנקודת הסיום, אל המטרה? מהי האסטרטגיה ומה הטקטיקה?

אך מעטים עוצרים רגע ובודקים את עצמם בנקודת ההתחלה, מהי בעצם נקודת ההתחלה שלנו? מה הנתונים? מה הסטטוס המדוייק של כל משתנה ובהשוואה למה אנחנו נותנים ציון? תבינו, ההשוואה חשובה לא פחות על מנת לקבל תחושת מיקום והתמצאות, לדעת כמה דרך יש לנו ומה הפוטנציאל.

כאן נכנס האבחון התנועתי, אנחנו לא יכולים להתחיל לתכנן את הצעדים ולבנות תכנית אימונים מדוייקת מבלי לדעת בדיוק היכן אנחנו מתחילים.

את האבחון בניתי על בסיס חיבור של מגוון שיטות שלמדתי בתחום התיקון התנועתי לאורך שנותי כמאמן וכספורטאי מתחרה, חלקו על בסיס שיטת FMS (Functional Movment Systems) שנוסדה ונלמדת בוירג'יניה ארה"ב, חלקו על פי שיטות פיזיו שונות וחלק יצרתי עצמאית.

האבחון בא לפרוס לנו מפה רחבה ומדוייקת של איכות התנועה שלנו במגוון משתנים:

●      טווחים

●      איזון ויציבות מפרקים

●      שיווי משקל

●      קואורדינציה  ושליטה במספר מפרקים במקביל


וזה לא נגמר כאן, הליקויים התנועתיים שאנו מוצאים אנו מטפלים בהם ומשפרים את יכולות הגוף דרך תרגילים מתקנים רשומים ספציפית לכל ליקוי כך שהדרך לתוצאה היא המהירה ביותר, ולעיתים ניתן להרגיש בשינויים בחיי היומיום כבר בחודש הראשון.

מבנה האבחון

האבחון מתחלק לשני חלקים עיקריים ותתי חלקים:


החלק הראשון הוא החלק האקטיבי, בו אני בודק את יכולת השליטה התנועתית שלכם ב8 תבניות תנועה בסיסיות אשר מאגדות בתוכן את כל וריאציות התנועה הקיימות ומרכיבי השליטה הרלוונטים להם. החלק הזה מתחלק ל3 תתי חלקים:

●      2 תנועות במצב זחילה (שלב ההתפחות הראשוני בחיינו, שלב התינוק)

●      4 תנועות בעמידה (שלב מתקדם)

●      2 תנועות מפרק מרכזי (בדיקת תנועה במפרק כתף וירך)

החלק המרכזי הזה מאפשר לי לברר כיצד אתם נעים במרחב ומעניק לי רמזים על ליקויים קיימים באחד מארבעת המשתנים שהזכרתי קודם.


החלק השני הוא החלק הפאסיבי, כאן אני בודק אך ורק טווחי תנועה ואיזון שרירים מפרקי בכל מפרק ומפרק על מנת לחדד את את התוצאה של החלק הראשון ולהעניק הסבר ברור לליקויים שנתגלו בו.

המפרקים הנבדקים הם הקרסול, ברך, מפרק הירך, שכמה-בית חזה וכתף.



לסיכום, האבחון הוא כלי מעולה אך גם הכרחי לתחילת תהליך איכותי. הוא נוצר מתוך צורך ממשי שזיהיתי כבר בתחילת הדרך כאשר נוכחתי לדעת שבגוף האדם הממוצע, בין אם הוא מאומן או לא, מתגלים ליקויים רבים תוך כדי תהליך עבודה אשר מכניסים לנו מקלות בגלגלי ההתקדמות ומכריחים אותנו למען התקדמות מיטבית לחזור מספר פעמים ללוח השרטוטים ולשנות תכנון, או להוסיף תוך כדי אימון תרגילים מתקנים.

השיטה שלי אומרת סטופ! עושים את הדברים נכון מההתחלה. הופכים את השטיח ומגלים כל מה שמסתתר מתחת וכבר בחודש הראשון מיישרים קו. לטובת תנועה מיטבית ועליה מהירה ביכולות. 

למידע ופרטים נוספים

Contact Us

Share by: